Wandlamp kopen, waar let je op?

Geschreven door De Redactie op . Geplaatst in Interessant

Wandlampen kunnen een mooi effect geven in je interieur. Door de lampen aan de muur krijgt je interieur meer diepte en een bijzondere sfeer. Door het licht van de zijkant kom je er zelf beter uit te zien dan wanneer het licht alleen maar van boven komt. Maar je moet wel even opletten voordat je ze ophangt. Stel je zelf de volgende vragen:

Heb ik een lichtplan nodig?

Bij wandlampen is het het allermooist als je geen snoeren over de muur ziet lopen. Dat kan alleen maar als de stroompunten laat infrezen. Denk dan goed van te voren na over een lichtplan en laat liefst een expert meekijken om het echt goed te doen. Eenmaal ingefreesd en opgehangen kun je de lamp niet meer zomaar verplaatsen. Mocht je besluiten om lichtpunten niet in te frezen, zorg dan dat het snoer wegvalt achter een kast of bedboard, of juist heel decoratief is en mag opvallen.

Waar pas ik de wandlampen toe?

In vrijwel iedere ruimte kun je wel wandlampen gebruiken. In een lange gang is het altijd een goed idee. Daarin heb je sowieso meer lichtpunten nodig om de hele gang te verlichten en dan is het veel mooier om daarvoor de muur te gebruiken dan om meerdere hanglampen achter elkaar op te hangen. Ook in een woonkamer voegt wandverlichting veel toe. Vaak gebruik je die lampen meer als sfeerverlichting. Zorg dat die lampen dimbaar zijn, dan ben je flexibel.

Kan ik een lichtpunt in de ruimte maken?

Tolomeo slaapkamer

Denk bij een wandlamp niet alleen aan de traditionele versie. Als je een lamp met een arm kiest verplaats je je lichtpunt. Dat kan heel handig zijn. Bijvoorbeeld als leeslamp in bed. Doordat je het lichtpunt naar voren verplaatst zit je niet meer in de lichtbundel als je een boek wilt lezen in bed. Zo’n lamp is ook heel handig om licht boven een tafel te krijgen als er geen stroompunt in het plafond zit.

Deze blog is tot stand gekomen met dank aan Rietveld Licht.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Labels:,