Oh ja, de verlichting!

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Interieur en verlichting

CLIC design met booglamp Twiggy

Nieuwbouw, verbouw… Er komen zoveel zaken bij kijken dat de verlichting vaak wordt vergeten of dat hier pas aan wordt gedacht als de elektricien al staat ingepland. Het is beter om tijdig naar de verlichting te kijken.

Inrichting en licht in balans

Een goed uitgebalanceerd lichtontwerp zorgt voor een prettiger wooncomfort. Goede basisverlichting is hierin essentieel zoals indirecte verlichting om een ruimte groter, hoger, breder of dieper te laten lijken. Het gebruik van kantelbare in- of opbouwspots èn wandverlichting is hier uitermate geschikt voor. Een uplight wandarmatuur straalt licht naar boven uit en een up/downlight naar boven en beneden. Hiermee krijg je prachtige lichtvlekken op de wand en het plafond. Belangrijk is om vooraf de globale meubelindeling te weten; waar komt de bank, de kast, de tv, een schilderij… Bepalende factoren voor een creatief lichtontwerp. Daarbij moet natuurlijk nog wel enige flexibiliteit overblijven om de inrichting te kunnen veranderen.

Accent- en/of sfeerverlichting kunnen dan mooie eyecatchers zijn. Een booglamp, staand armatuur of leeslamp in de zithoek of hangarmaturen boven de eettafel.

2D en 3D ontwerp

Een 2D tekening op schaal is een makkelijke leidraad om mee te werken. Op deze tekening staat aangegeven waar armaturen geplaatst kunnen worden, hoe ver uit de wand, afstand tot elkaar en welke hoogte wandarmaturen komen te hangen. Ook wordt een voorstel gedaan van type verlichting en armaturen, waar contactpunten komen en hoe de verlichting in groepen kan worden geschakeld.

In een 3D lichtontwerp kunnen de diverse lichtscènes worden getoond zodat een cliënt vooraf ziet wat het effect wordt van het lichtontwerp. Dat werkt heel verhelderend!

Opbouwspots en een booglamp

In dit project was het niet mogelijk om verlichting in te bouwen. Hier is voor strakke opbouw laagvolt halogeen gekozen met kantelbare QR111 spots. Mooie stoere uitstraling die perfect aansluit bij de inrichting. De spots zijn aangesloten op een dimmer om zo iedere sfeer te bepalen. De prachtige booglamp Twiggy van Foscarini blijft een ware eyecatcher!

Geschreven door: Esther Groenhuijzen van CLIC Interieurconcepten.

BewarenBewaren

Labels:, ,