Smart verlichting: Lichtscenes

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Interessant

kunst en sfeerverlichting

Stel, je kinderen zitten ’s avonds op de bank een film te kijken. Jij wilt liever even een boek lezen aan de keukentafel. Dan wisselt de lichtbehoefte natuurlijk per plek in één ruimte. Hoe fijn zou het dan zijn om variatie aan te kunnen brengen in de intensiteit van het licht in huis.

De kinderen willen waarschijnlijk gedimd licht, oftewel sfeerverlichting. Dit type licht heeft een direct effect op je gevoel en ‘mood’. Voor het lezen van een boek komt functionele verlichting eerder van pas. Dit type verlichting geeft meestal een geconcentreerde, directe lichtstraal op één plek.

Binnen een Smart Home is het creëren van lichtscenes één van de magische elementen. Verlichting is precies naar wens in te stellen voor elke ruimte, situatie of gelegenheid. Met smart technologie kun je verschillende scenario’s creëren waaraan je verlichting is aangepast. En deze kun je dan automatisch bedienen. Zo kan je bijvoorbeeld geautomatiseerd een ‘goedemorgen’ scene instellen die zorgt dat in de winter zachtjes de slaapkamer en de gang verlicht worden. Dit kan volgens een bepaald tijdschema werken, maar ook één druk op de knop in een mobiele app kan hiervoor zorgen (mits dit van tevoren ingesteld is). Populair is ook de ‘film kijken’ scene. Hierbij wordt de verlichting automatisch gedimd.

Smart technologie biedt ook de mogelijkheid scenes te creëren die bepaalde plekken in huis extra laten opvallen en de aandacht vestigen op bepaalde elementen. Denk aan een kunstwerk of schilderij. Of je wilt gewoon je interieur een bepaalde uitstraling geven. De installatie van lichtscenes hangt natuurlijk af van bepaalde keuzes; onder andere je budget, het type smart home besturingssysteem en je persoonlijke eisen en wensen (bijv. het bedieningscomfort, duurzaamheid). Eén ding is zeker: om optimaal te kunnen genieten van de lichtscenes in je huis, op korte en lange termijn, is een professionele installatie heel belangrijk.

Heb jij de sprong naar slim licht in huis nog niet gemaakt? Laat je inspireren door onze blogreeks over smart verlichting!

 

Deze gastblog is geschreven door Rudirick de Jong.

Lees ook zijn blog: Wat is smart verlichting?

Labels:,