Smart verlichting: Bediening

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Interessant

lichtapp

In de vorige blog hebben we ingezoomd op lichtscenes. Met smart technologie kun je je verlichting in huis automatisch bedienen. Ideaal als je geen zin hebt om op te staan, maar wel een bepaalde sfeer wilt creëren in huis. In de toekomst wordt verwacht dat elke Smart Home op afstand te bedienen is.

De meest voorkomende en toch ook wel de populairste keuze is op dit moment bediening via de smartphone. Maar dit is zeker niet de enige mogelijkheid. Smart lichtbediening kan ook via de iPad, stemherkenning of bewegingssensoren. Het ligt er simpelweg aan waar jij je het fijnst bij voelt.

App op smartphone

Een smartphone biedt eindeloze mogelijkheden om je hele huis te bedienen. Er bestaan een aantal merken die apparatuur en apps aanbieden om bediening via je smartphone te realiseren. Deze keuze is zeer persoonlijk en afhankelijk van een aantal factoren zoals je lichtplan, maar ook bijvoorbeeld je budget.

Stel, je kiest ervoor om de verlichting in je Smart Home via een app te bedienen, dan kun je via één overzichtelijk platform alle verlichting in huis aansturen. De lampen hoef je dus niet meer los aan- of uit te zetten. En vooral tijdens koude dagen als deze, wanneer je lekker onder de deken een serie ligt te kijken en stiekem geen zin hebt om op te staan en het licht uit te doen, is het natuurlijk een ideale oplossing. Vaak is het ook mogelijk om meerdere telefoons te koppelen, zodat je partner maar ook de kinderen de verlichting in je Smart Home kunnen bedienen.

Stemherkenning

‘Voice control’ is nog in ontwikkeling. Laten we eerlijk zijn, het ziet er toch een beetje vreemd uit: praten tegen je lampen. We zijn natuurlijk nog niet gewend om met apparaten of systemen te communiceren. Binnen de Smart Home sector is deze vorm van communicatie al lang niet vreemd meer. Er komen allerlei Smart Home producten met stemherkenning. Het is de ultieme vorm van comfort. Zelfs een app openen of een knop indrukken is niet meer nodig. Je zegt simpelweg welke lamp je aan wilt hebben en in een flits zal deze gaan branden. Je kunt ook de lichtscenes bedienen met je stem, zodat, enkel door bijvoorbeeld ‘nachtmodus’ te zeggen, alle lampen uitgeschakeld worden.

Bewegingssensor

Je loopt een ruimte binnen en het licht gaat branden. Deze vorm van smart zie je steeds vaker. Het is een ideale manier om energie te besparen en het geeft ook een veilig gevoel aangezien je direct doorhebt dat er ergens beweging wordt gedetecteerd. In principe valt deze optie niet echt onder licht ’bedienen’, omdat de lampen zichzelf automatisch in- of uitschakelen. Maar het is wel een bewuste keuzemogelijkheid op het gebied van smart verlichting.

Bij het openen van een deur (zoals de voor- of achterdeur) kan je ervoor kiezen om de verlichting automatisch in te schakelen. Lampen kunnen aanspringen als er mensen voor het huis lopen, de oprit op komen lopen of bij de voordeur staan. Ook bij deze optie kunnen bepaalde lichtscenes worden ingesteld als er beweging wordt gedetecteerd in een bepaalde ruimte.

Voor ieder wat wils. Ook op het gebied van bediening! Heb jij de sprong naar slim licht in huis nog niet gemaakt? Laat je inspireren door onze blogreeks over smart verlichting!

Deze gastblog is geschreven door Rudirick de Jong.

Lees ook zijn blogs: Wat is smart verlichting? en Smart verlichting: Lichtscenes

Labels: