Schilderijverlichting

Geschreven door De Redactie op . Geplaatst in Interessant

Als je een mooi kunstwerk hebt wil je ook dat dat goed zichtbaar is. Vaak is de algemene verlichting in je huis daarvoor niet voldoende. Er zijn drie manier om goed licht op je kunstwerk te krijgen:

Plafondspot

kunst uitlichten

Voor de plafondspot kun je nog kiezen voor een inbouwspot of een spot aan je plafond (een opbouwspot). Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een inbouwspot is dat aan te raden. Dat ziet er het mooist uit en leidt de aandacht het minst af van het schilderij. Je bent redelijk flexibel met zo’n spot: Als je je huis anders wilt inrichten kun je (als je de juiste spot gekozen hebt) de richting van de spot veranderen.

Wandspot

wandspot schilderij

Een wandpot plaats je vlak boven/ voor het schilderij. Hiervoor moet je zorgen dat je op de juiste plek een stroom punt hebt in de wand. Dit is een stijlvolle oplossing, maar bedenk wel dat je minder flexibel bent. Als je het schilderij wilt verplaatsen, verplaats je de spot niet zo maar mee. Bespreek met je interieurontwerper of elektriciën wat je wil. Zij kunnen je verder helpen.

Rail met spot

rail met spot

Als je gebruik maakt van een rail kun je die gebruiken voor de bevestiging van je schilderijen en de spots. Dat is heel handig als je geen stroompunten hebt in de wand of het plafond en geen zin hebt in frezen. Het is iets minder chique, want je ziet de rail en de ophanging van het schilderij, maar wel heel flexibel. Je hoeft niet te frezen en je verplaats met gemak je schilderijen en de bijbehorende spots als je dat wilt. Een handige doehetzelver kan dit zelf. Kijk eens  in de bouwmarkt naar de mogelijkheden.

Nog twee aandachtspunten als je met schilderij verlichting aan de slag gaat:

  1. Zorg dat de spot je schilderij goed uitlicht en er geen donkere plekken over blijven.
  2. Let op het zonlicht. te veel licht op je schilderij zorgt er voor dat deze verkleurt.

Fotografie en interieurontwerp plafondspot door Studio Vennix.