Licht dat leeft

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Verrassende lampen

Luminous Entity

Een tik op de schakelaar, en alle lichten springen aan. Wel zo gemakkelijk inderdaad! Maar een beleving? Allerminst. Designers JANSEN & DE BONT brengen hier verandering in. Geïnspireerd door natuurlijke lichtbronnen en de lichtfases die van zonsopkomst tot zonsondergang aan de dag voorbijtrekken, ontwierpen zij ‘Luminous Entity Type I’: Een lamp die leeft.

Wanneer het licht aan doen, een beleving wordt

De simpele handeling van ‘het licht aan doen’ wordt door het ontwerp van JANSEN & DE BONT een beleving. Ik zag de ‘luminous Entity Type I’ als bezoeker van de Dutch Design week (aanrader voor iedereen, of je nou wel of geen liefde hebt voor design!). Door met één hand boven de lamp te bewegen (van links naar rechts), bepaal je waar je het licht wil laten schijnen. Ben je aan het werk aan de rechter kant van de tafel, dan leg je de daar de focus. Het klinkt misschien een beetje omslachtig, maar dat is het nou juist niet. Ik moest even zoeken om ‘het licht’ te vinden, maar als je het eenmaal onder controle hebt, vloeit het zo met je mee.

Sterk of zwak

Om de juiste sfeer te creëren speel je met de sterkte van het licht. Door twee handen boven de lamp rustig uit elkaar te bewegen, creëer jij schemer, felle zon of wat daartussen komt. Jij bepaalt zo de juiste sfeer voor ieder moment. Een middag knutselen met de kinderen of een diner voor jou en je lief. Beide waardevol, beide anders en beide vereisen een andere lichtsterkte om de juiste sfeer te creëren. Ikzelf werk altijd prettiger wanneer het licht gefocust is waar ik zit, de rest van de ruimte hoeft voor mij dan niet zo de aandacht te hebben. Ideaal dus dat ik met deze lamp ‘de focus’ kan verplaatsen.

Jansen en de Bont

Gemaakt met liefde

De lamp heeft een mooi design, ik omschrijf het als Scandinavisch. Wat dat voor mij is? Strak en simplistisch vakmanschap, maar nooit saai of onpersoonlijk. Dit licht dat leeft behoudt een warme uitstraling door het gebruik van eikenhout, wat een mooi contrast vormt met het wit aluminium.

Dansen met je lamp

Misschien is het even wennen, zo voorzichtig en met precisie het licht aan doen. Het vereist iets meer tijd en maakt je bewust van een handeling die normaal vanzelfsprekend is. Maar hé, eigenlijk is het toch mooi om elke dag ‘verplicht’ te dansen met je licht. Voor kinderen is het magisch, zo’n licht dat leeft. Maar ook wij mogen ons verwonderen over het alledaagse. De ‘Luminous Entity Type I’ helpt ons daar een handje mee.

Deze gastblog is geschreven door Ruben Hendriks.

Labels: