Lichtadvies

De acht belangrijkste tips

Verlichting is belangrijk voor je interieur, maar ook best lastig om goed te krijgen. Waar moet je op letten als je je huis of een bepaalde ruimte in je huis gaat inrichten met verlichting? Of je nou een compleet lichtplan maakt, of het moet het doen met de stroompunten en stopcontacten die er zijn. Bedenk eerst wat je met de verlichting wilt bereiken voor je lampen koopt en ophangt. We geven je graag ons lichtadvies:

Tip 1: Ga je verbouwen? Maak dan je lichtplan op tijd.

Bedenk eerst hoe je je verlichting wilt hebben voordat je de aannemer de opdracht geeft. Zo kun je aan de hand van je lichtplan bepalen waar je stroompunten, schakelaars en stopcontacten wilt hebben, voordat de elektricien het voor jou bepaald heeft en de stukadoor de muur al weer dicht gemaakt heeft.

Tip 2: Neem inrichting en gebruik als vertrekpunt.

De inrichting en het gebruik van de ruimte waar je het plan voor maakt vormen het uitgangspunt voor de verlichting. Het is handig om een plattegrond te maken van die ruimte de je aan het inrichten bent. Maak keuzes in wat de moeite waard is om te benadrukken in je interieur en licht dat uit. Bedenk voor iedere locatie in die ruimte wat je er wilt kunnen doen. De activiteiten bepalen mede welke verlichting je er nodig hebt.

Tip 3: Bepaal het doel van ieder lichtpunt.

Ieder lichtpunt heeft een toepassing. Er zijn vier mogelijkheden:

1. Algemene verlichting

In veel ruimtes is het handig om een lamp te hebben die de hele ruimte kan verlichten. Meestal wordt het stroompunt in het plafond hiervoor gebruikt. Vaak met een knop naast de deur waar je binnenkomt.

2. Sfeerverlichting

Sfeer creëer je door veel lichtpunten in een ruimte aan te brengen die allen beperkt en warm licht geven.

3. Taakverlichting

Voor sommige taken als strijken of lezen, heb je extra goed licht nodig. Het kan heel fijn zijn hiervoor een speciale lamp te kiezen. Denk aan een leeslamp.

4. Accentverlichting

Als je iets bijzonders in je interieur wilt accentueren of goed laten zien, bijvoorbeeld een schilderij, richt je er een spot op.

Tip 4: Breng variatie aan.

Verlicht niet alles in een ruimte in dezelfde mate. Als je alles verlicht is er geen contrast en wordt een ruimte saai. Maak combinaties van soorten verlichting. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan zowel algemene- als sfeerverlichting, direct licht en indirect (via de muur of het plafond) of diffuus licht, spots en sprankelend licht.

Tip 5: Gebruik flexibele verlichting.

Op sommige plekken, bijvoorbeeld boven je eettafel, combineer je vaak meerdere toepassingen in een lamp. (De ene keer wil je de krant lezen aan je eettafel, en dan weer sfeervol dineren.) Dan kies je voor een dimbare oplossing. Het kan soms fijn zijn om daarbij tussen koud en warm wit licht te kunnen schakelen.

Tip 6: Kies ook voor kleur.

Je krijgt extra veel sfeer in huis met gekleurd licht. Dat is meestal LED verlichting. Gebruik gekleurd licht niet voor algemene verlichting (van gekleurd licht op je gezicht wordt je meestal niet knapper), maar gebruik het om je muur of plafond kleur te geven of een kleuraccent aan te brengen, bijvoorbeeld onder je keukenkastjes.

Tip 7: Bedenk hoe je de verlichting wilt bedienen.

Als je aan het verbouwen bent kun je met de elektricien een plan maken waar je welke schakelaars en dimmers wilt hebben. Denk goed na over hotelschakelingen, die zijn heel handig. Daarmee kun je een lichtpunt vanaf meerdere plekken in je huis aan en uit zetten.

Wil je nog meer flexibiliteit in je verlichting (ook als je niet meer kunt verbouwen) kies dan voor slimme verlichting. Door je peertjes en andere lichtbronnen te vervangen door deze LED oplossingen kun je dimmen, kleur aanpassen en meerder lampen tegelijk bedienen met je smartphone.

Tip 8: Overweeg om een expert inhuren.

Als je je verdiept in de mogelijkheden van verlichting en de belangrijkste aandachtspunten kun je veel zelf doen. Ga je een of meerdere ruimtes in je huis helemaal verbouwen of herinrichten, dan kun je er voor kiezen een expert in te huren om samen een lichtplan te maken.

Kunnen wij je helpen met een eerste online advies? Stel ons je vraag.