Doe het licht aan, dat bespaart!

Geschreven door Chantal Hees op . Geplaatst in Inspirerend

Foscarini BinicBeste Lichtinspiratie lezer, u leest een column van een nieuw gezicht op deze site. Mijn naam is Chantal Hees, lichtarchitecte. Dagelijks help ik mensen de perfecte lamp te vinden en maak ik lichtplannen voor nieuwbouwwoningen en verbouwingen. Daarnaast adviseer ik bedrijven bij het toepassen van het juiste licht op kantoor of in de winkel.
Ik ga u het licht laten zien. Nee, helderziende gaven heb ik niet en blauw is niet mijn kleur. Licht is wel mijn passie en ik ben gefascineerd door wat het voor een ruimte kan doen. Ik ga u meenemen in de trends van verlichting. Van gloeilamp tot led-lamp en van binnen- tot tuinverlichting. Ook mythes, do’s en don’ts komen aan bod.

De kerstboom is al weken de deur uit en de winterdepressie maakt langzaam plaats voor lentekriebels. De plannen voor de voorjaarsschoonmaak zijn in volle gang, als u er al niet stiekem aan begonnen bent. De woonkamer krijgt een nieuwe indeling; strategisch wordt alles opnieuw neergezet. Wellicht krijgen de muren een nieuwe kleur of wordt toch besloten tot een verbouwing. De zoektocht naar de perfecte woonaccessoires kan beginnen. Donkere kleuren de deur uit, frisse nieuwe kleuren er in en de woonkamer is weer up-to-date, dacht u. Ziet u niet iets over het hoofd?
Verlichting is meestal het ondergeschoven kindje in dit proces. Sluitpost in de begroting of gewoonweg vergeten. De verklaring hiervoor kan zijn dat verlichting het enige element in de architectuur is wat niet tastbaar is. Alle andere elementen zijn ‘stoffelijk’, je kunt ze aanraken, ruiken en voelen. Licht zie je alleen door weerkaatsing en is niet stoffelijk . Maar toch is dit het element dat de perceptie van een ruimte kan veranderen. Licht maakt groter, warmer, kleiner of kouder zonder de ruimte daadwerkelijk te veranderen.

Dus, voordat u begint aan de grote schoonmaak, muren sloopt en de lentekriebels de boventoon voeren: denk ook eens aan de verlichting. Wellicht maar met een kleine aanpassing in lichtpunten of lampen krijgt u nog een mooier resultaat zonder een complete verbouwing aan te hoeven gaan. Het bespaart in ieder geval tijd en zorgt ervoor dat de lentekriebels niet omslaan in voorjaarsmoeheid.
Het wordt lente, dus doe het licht aan!

Met verlichte groet,
Chantal Hees

Labels:, , , ,