Lamp door de brievenbus

Geschreven door Debbie Mous op . Geplaatst in Verrassende lampen

Vita EosVita Silvia

Nu we zo veel online zijn gaan kopen komen er steeds meer producten die daar voor aangepast zijn. Om gedoe met pakjes afgeven te voorkomen zijn er al veel lampen die door de brievenbus kunnen. Handig en beter voor het milieu omdat er minder lucht wordt vervoerd! Na ontvangst zet je de lamp zelf in elkaar. Helaas levert het vaak ook minder geslaagde lampen op, als het ontwerp sterk bepaald wordt door de brievenbus of de manier waarop hij gemaakt kan worden. Er zijn veel voorbeelden waarbij de vorm belangrijker is dan het lichteffect. En dat laatste is natuurlijk ook belangrijk bij verlichting.

Ganzenveren

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat wel goed oog heeft voor het lichteffect is Vita. Dit Deense bedrijf heeft zich gespecialiseerd in lampen die in een platte doos verstuurd kunnen worden. Vooral de EOS lamp vind ik mooi. Die is gemaakt van ganzenveren en geeft een mooi gefilterd licht. Je ziet het er niet aan af dat hij uit een platte doos komt. Ook de rechtse lamp laat het licht mooi door.

Lasergesneden lamp

Je ziet ook veel ‘brievenbuslampen’ van lasergesneden hout bijvoorbeeld deze Granny Smith of Spot-nik lamp van het Nederlandse ontwerpersduo Tjalle en Jasper. Iets minder ‘sophisticated’ als het gaat om het licht, maar het wordt wel goed afgeschermd doordat de lichtbron in een aparte behuizing zit. Mooie eerlijke ontwerpen!

Tjalle en Jasper Granny SmithTjalle en Jasper Spot-nik

Grafisch ontwerp

Ontwerper David Trubridge maakte de inmiddels wereldberoemde Coral lamp. Hierbij is de vorm het belangrijkst, maar omdat het ontwerp bijna grafisch is en je ook echt goed kunt zien hoe hij in elkaar gezet niet voor niks een hit, lijkt me. Hij heeft een hele serie ontworpen met verschillende vormen en patronen. Bij zo’n lamp is het slim om een mat, of niet al te fel peertje kiezen, om niet verblind te worden.

David Trubridge Coral lamp Coral lamp verpakking

Labels: