De kunst van het uitlichten  

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Interieur en verlichting

kunst uitlichtenwoonkamer vennix

De ‘Bossche School’ is een sobere architectuurstijl die is ontstaan in Den Bosch in de naoorlogse jaren. Hierbij wordt een wiskundige benadering van vormgeving gekozen door met behulp van het zgn. plastische getal de onderlinge verhoudingen te bepalen. Google er maar eens op. Het heeft een kerkelijke uitstraling vaak. Dit huis is in die stijl gebouwd. Het interieur van deze woning straalt diezelfde soberheid uit. Des te mooier als de vele schilderijen in het huis veel aandacht krijgen. Een paar goed geplaatste spots doen wonderen.

Lichtbundel

Prachtig hoe één smalle, gerichte bundel het verschil kan maken. Het geel van het schilderij dat in de woonkamer hang knalt eruit. Heel mooi! Ook in de woonkamer heb ik gekozen voor een combinatie van gedoseerde plafondspots om de omvangrijke kunstcollectie van deze mensen heel goed uit te kunnen lichten. Gelukkig konden we ook een paar in het oog springende armaturen in de woonkamer plaatsen zoals de 3-potige staande lamp en moest er naast de bank iets komen om goed bij te kunnen lezen. Deze armaturen hebben èn iets ingetogens maar ook soms een frivole knipoog om het niet té sober te maken.

Maak van licht geen sluitpost

Verlichting is heel belangrijk. Mensen bedenken vaak te laat dat daar iets mee moet. Ze zien het als sluitpost of als niet zo belangrijk. Maar je kunt een interieur behoorlijk liften en verbeteren met alleen wat opruimwerk, hergroeperen, soms een ander kleur ergens op en goede verlichting.

Deze gastblog is geschreven door Susanne Kleinjan van Studio Vennix

Lees ook haar andere blogs: Rustiger beeld met inbouwarmaturen  en Samenhang in verlichting

Labels: