James Turrell

Geschreven door Debbie Mous op . Geplaatst in Inspirerend

James Turrell

James Turrell is een van de meest bekende lichtkunstenaars van dit moment. En terecht denk ik. Ik blijf er naar kijken.

Zijn werk

Zijn werk valt op omdat hij veel met ruimtes werk en daar prachtige kleurcombinaties bij gebruikt. Ik krijg er vaak een beetje een ‘ Who’s Afraid of Red, Yellow en Blue gevoel’ bij, maar dan met diepte.  Erg inspirerend! Een Amerikaanse journalist (want Turrell komt uit de US) schreef ooit “His work is not about light, or a record of light; it is light, the physical presence of light made manifest in sensory form.”

James Turrell zelf

James Turrel had in de jaren 70 al zijn eerste exposities. Hij is een opgeleid psycholoog en dat merk je aan hoe hij tegen zijn eigen werk aankijkt. Hij is bezig met hoe wij zelf kleur en ruimte ervaren. “Mijn werk gaat meer over hoe jij kijkt, dan hoe ik kijkt” zegt hij. Het gaat over de hoe we zelf de realiteit percipiëren.

Roden Crater

Turrell  exposeert wereldwijd, maar is ook zijn eigen museum aan het bouwen. Hij heeft een vulkaankrater gekocht in de woestijn van Northern Arizona die hij van binnen aan het ombouwen is. Een ambitieus plan dat een combinatie vormt tussen landschapskunst en een plek om te experimenteren met natuurlijk- en kunstlicht. Het moet zijn meesterwerk worden.

Een overzicht van al zijn werk vind je op de website van James Turrell

Op Pinterest pagina Light & art van Lichtinspiratie vind je meer voorbeeld van lichtkunst

 

Labels: