Diep in zee

Geschreven door De Redactie op . Geplaatst in Verrassende lampen

Graag neem ik je even mee terug naar afgelopen februari, toen de zesde editie van designbeurs Object werd gehouden aan boord van Stoom Schip Rotterdam. Tijdens deze beurs wordt je ondergedompeld in niet alleen het oude en bijzondere interieur van dit schip, maar ook krijg je de kans om maar liefst 75 upcoming designers het hemd van het lijf te vragen over hun one-of-a-kind ontwerpen. Het design dat op mij de meeste indruk maakte was dat van Bernotat & Co, die de zee meenam het schip in.

Bernotat & Co

Kleine beestjes

Mijn oog viel op een kleine ruimte gevuld met lampen in vreemde vormen en uiteenlopende groottes. Toen ik in gesprek raakte met Jan Jacob Borstlap, één van ontwerpers binnen de designstudio, vertelde hij dat de vormen waren geïnspireerd op bioluminescentie; kleine organismen die diep in de oceaan leven en zelf licht uitstralen. Deze bijzondere organismen waren niet alleen de inspiratie voor de vormgeving van de lampen, maar ook voor de werking.

Drie identiteiten

Het bijzondere aan deze lampen is dat wanneer het licht in de ruimte wordt aangepast, de lampen mee lijken te veranderen.

In een lichte ruimte waarbij de lampen uitstaan, zijn de vormen ontzettend gaaf en komt het witte 3D-gehaakte textiel sterk naar voren.

In de tweede situatie, waarbij het licht in de ruimte wordt gedimd, worden de lampen aangezet. Ineens zijn de vormen niet meer hard en wit, maar door het warme licht sfeervol en rustgevend en toch net zo indrukwekkend.

Het bijzondere aan de lampen zie je pas wanneer in de derde situatie de ruimte volledig donker wordt gemaakt en de lampen hun laatste identiteit aannemen. Nu is het niet het licht binnenin de lamp, maar het materiaal dat licht geeft! Je ziet een glow-in-the-dark effect dat net zo mysterieus oogt als het ontwerp. Lampen waar je met plezier naar kijkt, op ieder moment van de dag (en nacht!).

Glow in the dark lamp

Mix voor de ultieme sfeer

Uiteindelijk is er een collectie ontstaan van 11 verschillende hanglampen, elk met eigen naam en bijpassende charme. Een leuk idee voor in je eigen huis? Maak dan niet alleen een speelse combinatie in vormen, maar ook in grootte. De diameters van de lampen variëren tussen de 30 en 80 centimeter en sommige modellen zijn ook in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar (zo heb je de Tentaculus minimus en Tentaculus giganticus). Imposant in een hoge ruimte, erg mooi in een trappenhuis en fantastisch voor een kinderkamer. De mogelijkheden zijn net zo eindeloos als de diepte van de zee!

Deze gastblog is geschreven door Sophie Jansen.

Labels:,