Gevelverlichting

Geschreven door Eline Bakelaar op . Geplaatst in Interieur en verlichting

Gevelverlichting door RomarLEDWanneer je komt aanrijden valt jouw huis op in de straat: de stijlvol verlichte gevel is een echte eye-catcher. Wanneer je komt aanrijden gaat je tuinverlichting automatisch aan, zodat je de weg naar je voordeur veilig zult vinden. Maar welke manieren zijn er om je gevel te verlichten? En waar moet je zoal op letten als je gevelverlichting wilt aanschaffen?

Gevelverlichting kan de architectuur, uitstraling of sfeer van een huis benadrukken en versterken. Het contrasterende spel tussen licht en schaduw verhoogt de levendigheid van een gebouw. Dynamische lichteffecten geven het huis een speels en krachtig karakter. In het moderne leven speelt het gebied buitenshuis een steeds belangrijkere rol, net als buitenverlichting. In de zomer nemen we de tijd om lekker buiten op het balkon of in de tuin te ontspannen of te genieten van een gezellige barbecue. Moderne buitenverlichting is een belangrijk decoratief element en biedt eveneens oriëntatie en veiligheid. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter: op deze manier blijft je tuin of balkon deel uitmaken van het dagelijks leven.

Zorg voor verbinding

Zomer en winter is het dus belangrijk dat je interieur en exterieur een geheel vormen, dat ze met elkaar verbonden zijn. Hiernaast zijn de mogelijkheden met ledverlichting eindeloos.

Het kan aangepast worden naar elke smaak, wens of behoefte. Heb je een huis met een klassieke uitstraling, of wil je juist het moderne karakter van je huis benadrukken? Er is voor elke type huis ledverlichting te vinden wat bij het karakter aansluit.

Hiernaast biedt ledverlichting de mogelijkheid om met een eindeloze variatie aan kleuren te werken. Kleurverlichting heeft een grote aantrekkingskracht. En wat dacht je van themaverlichting? Bijvoorbeeld een thema met kerst, pasen of wanneer het Nederlands Elftal speelt? Of wil je een verjaardag of feestje voor een van jouw gezinsleden een speciaal en persoonlijk tintje geven?

En last but not least: ledverlichting is energiezuinig en duurzaam, wat er voor zorgt dat je energierekening zal dalen.

Veiligheid

Naast een stijlvolle en een decoratieve functie heeft gevelverlichting ook een veilige functie. De dagen worden korter, de avonden en nachten langer. Wanneer je in de herfst en winter aan komt rijden bij je huis, is het belangrijk dat het goed verlicht is. Op deze manier is je huis vindbaar, en de omgeving verlicht. Dit zorgt voor veiligheid, omdat je goed kunt waarnemen wat er rondom je huis gebeurt. Behalve voor balkon, tuin en patio, is de verlichting in de omgeving van de entree van de woning ook zeer belangrijk. Het vormt niet alleen een visitekaartje van je woning, het is ook een zeer belangrijke zone op zich. De juiste verlichting zorgt ’s nachts voor een veilige entree en stelt je in staat ongewenste gasten te identificeren.

Welke onderdelen kun je verlichten?

Entreeverlichting

Een van de belangrijkste onderdelen waar op gelet moet worden bij entreeverlichting, is dat dit niet verblindend is. Hiernaast kun je kiezen voor een warme of koude lichtkleur. Per woning en per sfeer kun je een andere lichtkleur toepassen. Bij een moderne woning met strakke architectuur past bijvoorbeeld een natuurwitte kleur, terwijl bij een woning met een rustieke uitstraling een warme lichtkleur beter tot zijn recht komt. Het is belangrijk dat het pad naar de woning goed verlicht wordt, zodat niemand struikelt en zich goed kan oriënteren. Dit wordt vaak gerealiseerd door het toepassen van inbouwspots in de grond of staande verlichting.

Huisnummerverlichting

Huisnummerverlichting is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wel erg praktisch. Bezoekers herkennen de woning goed, en je woning wordt duidelijk zichtbaar. Dit ontwerp kan opnieuw naadloos aansluiten bij het exterieur van de woning, en bij de persoonlijke smaak van de bewoners. Middels domotica kunnen deze armaturen automatisch in- en uitgeschakeld worden. Dit biedt extra energiebesparing en comfort, doordat het huisnummer verlicht wordt wanneer het nodig is.

Wandverlichting

Middels wandverlichting kun je doorgangen en ramen duidelijk maken en structuur van de wanden laten opvallen en versterken. Door het gebruik van verschillende lichtbundels kun je extra sfeer of lichtaccenten toevoegen, waardoor mooie, decoratieve objecten van de woning in de spotlight staan. Door bijvoorbeeld te kiezen voor up- en downlight verlichting kan de grootte en hoogte van het pand benadrukt worden.

Bij wandverlichting is het belangrijk om de technische specificaties goed te beoordelen, zoals bijvoorbeeld de waterdichtheid (dit moet minimaal IP55 zijn), de plaatsing en bekabeling.

Hiernaast zijn sensoren een handige tool, zodat de verlichting automatisch wordt ingeschakeld als het donker wordt of bij beweging in de tuin.
Wil je een speelse sfeer? Kleurwisselende verlichting kan een speciale sfeer creëren.

De mogelijkheden van ledverlichting

Om je gevel prachtig te verlichten zijn er verschillende mogelijkheden:

Wandaanstralers

Wandaanstralers lichten je pand aan vanuit de grond, of opgebouwd op de wand. Wandaanstraling belicht de gevel en laat duidelijk de vorm van het pand zien.

Up- en downlighters

Naast de mogelijkheden van wandaanstraling zijn er ook up- en downlighters verkrijgbaar. Deze ledverlichting is zeer geschikt voor gevels. Met up en downverlichting kun je goed accenten aanbrengen. Er zijn vele mogelijkheden door het gebruik van verschillende lichtbundels.

Ledstrips

Ledstrips zijn vooral van toepassing wanneer je contouren van je woning wilt benadrukken. Ook zijn ledstrips geschikt als verlichting rondom het voetpad naar je woning.

Maatwerk oplossing

Met een maatwerk oplossing kan je kiezen voor verschillende vormen armaturen en divers materiaalgebruik, volledig afgestemd op jouw persoonlijke smaak en wens.

Wat je ook kiest, zorg er voor dat jouw gevel opvalt. Laat de ledverlichting het karakter van je huis benadrukken en laat je huis shinen in je woonwijk!

Labels: