Feng Shui en licht

Geschreven door Gastblogger op . Geplaatst in Interieur en verlichting

Badkamer met LED verlichtingLicht is een van de belangrijkste factoren in een interieur. De lichtinval in het huis geeft ons een gevoel van welzijn of, in het geval van een verkeerde lichtinval, een gevoel van onbehagen. (Zon)licht hebben we nodig om ons fit te voelen. Licht is daardoor een van de dingen waar een Feng Shui professional naar kijkt in een huis.

Foto: www.design-bad.com

 

Feng Shui

Feng Shui is een duizenden jaren oude Oosterse filosofie die de mens en zijn omgeving met elkaar in verbinding brengt en de interactie tussen de mens en zijn omgeving bestudeert. Het geeft inzicht in hoe de omgeving invloed op je uitoefent. Feng Shui is ontstaan uit de hogere filosofie van de Tao, het ‘al is’, de leer die alles op aarde met elkaar verbindt.

De vijf elementen

Feng Shui verhoogt het leefgenot in de woning. Het helpt je als bewoner beter te begrijpen welke energie een ruimte uitstraalt. Dit wordt gedaan door het gebruik van vijf archetypische elementen die de wereld voor ons verbinden met de kracht van de natuur. Deze elementen zijn Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal.

Deze elementen worden ook verbonden aan aspecten uit het dagelijkse leven van de mens. Zo is Water verbonden met de winter, met dat wat we verborgen houden, de onderliggende processen, maar ook voor de levensloop van de mens en de flow in het leven. Hout is bijvoorbeeld het element dat wordt verbonden met de lente, met groei en ontwikkeling, netwerken en rijkdom. Vuur is de zomer, het delen, het leven van je passies en hartenzaken. Aarde verbinden we met de tussenseizoenen, het consolideert de elementen en is behoudend. Het wordt verbonden met relaties, kennis opname, voeding en gezondheid. Metaal is de herfst, het einde van het jaar, de natuur wordt klaargemaakt voor de winter en alles wat niet meer nodig is wordt afgeworpen. Onderscheiden en afscheiden zijn woorden die bij dit element horen. Maar ook intuïtie, discipline en geldzaken.

De elementen zijn overal om ons heen. Ook in huis, waar ze aanwezig zijn in elk vertrek. We herkennen ze door het specifieke gebruik van een ruimte. Bijvoorbeeld wordt de keuken aan het element Aarde gekoppeld omdat we daar met voeding bezig zijn en de badkamer met Water omdat we daar met water ons wassen.

Energie in huis

Energie is een verwarrende term. Het eerste waar we aan denken bij dit woord is elektriciteit en verwarming. Maar energie is meer dan dat. Energie is vitaliteit, het is de klik tussen twee mensen en het is de sfeer die we in huis voelen. Door ons huis stroomt energie die het huis en zijn bewoners voedt of juist uitput.

Feng shui plattegrondOm te zien hoe de energie in een huis of pand zich beweegt leggen Feng Shui professionals een raster over de plattegrond van een huis, waarin de elementen volgens de principes van Yin en Yang (de twee tegenpolen die niet zonder elkaar kunnen) zijn verdeeld. Dit helpt ons om te zien waar plekken die niet energetisch in balans zijn zich bevinden. Wanneer er geen balans is op een plek kan dat gevolgen hebben zoals vermoeidheid. Maar ook slecht slapen, ruziënde kinderen, een onrustig gevoel, het gevoel dat je het even niet meer weer kan een effect zijn van slechte energetische balans in je huis.

Met behulp van een Feng Shui analyse van je huis kun je erachter komen wat jouw huis nodig heeft om van elke ruimte een plek te maken waar je volledig tot rust komt en je kunt opladen; of dit nu de woonkamer, keuken of slaapkamer is. Via een analyse van de plattegrond van het huis, krijg je praktische tips hoe je dit kunt bereiken middels kleinere of grotere aanpassingen in de inrichting.

Wat heeft dat met licht te maken?

Energie is als een stroom lucht door je huis. Je neemt het niet altijd bewust waar, maar je wordt er wel door beïnvloedt. Op donkere plekken in huis kan de energie niet goed stromen. Let maar eens op de stofvlokken die zich in donkere hoekjes vormen of de rotzooi die er zich opstapelt zonder dat je er erg in hebt. Energie heeft licht nodig om te stromen en te worden gevoed. Hetzelfde licht, dat mensen voedt en vitaliteit geeft.

In ons land is het niet altijd vanzelfsprekend dat we voldoende natuurlijk licht hebben in huis. Het klimaat is vaak grijs en grauw en het kan zijn dat je huis niet goed op de zon ligt. Een slecht doordachte uitbouw kan ervoor zorgen dat er een donker tussenstuk is ontstaan. Benedenwoningen zijn ook donkerder dan bovenwoningen en ga zo maar door.

In een studiowoning van 10 bij 4 meter, met een hele donkere keuken doordat deze aan de achterkant van de kamer ligt, heb ik een strip led verlichting boven de keukenkastjes aangebracht om zo een effect van daglicht te simuleren. De kamer voelt direct lichter en ook luchtiger alsof er achterin ook een raam is. Met led kun je ook bijvoorbeeld een kunstwerk van licht maken langs de muur om de energie door een gang te loodsen of naar de keuken toe wanneer deze keuken inpandig is en in een donker stuk van het huis ligt.

Lichtstrip in de gangMijn persoonlijke Feng Shui advies is om donkere hoeken in huis zo veel mogelijk te verlichten. De energie stagneert in het donker en stroomt daardoor minder goed door het huis. Donkere hoeken “vervuilen” de energie, met vermoeidheid tot gevolg. Ook adviseer ik om de ingang en hal goed te verlichten met een focus naar achteren toe, zodat de energie als het ware naar binnen wordt uitgenodigd.

 

Het licht op de muur aan het eind van de gang trekt de energie naar binnen. Foto: www.designerchairs24.com

 

  
 

Maar er je kunt ook teveel licht hebben

Te veel licht is niet altijd goed. Licht wordt in Feng Shui verbonden aan het element Vuur. Vuur moet worden ingedamd. Een vuur dat de vrije hand heeft maakt alles kapot, het raast maar door. Op een hele zonnige dag zoeken we de schaduw op. Dan wil je juist schuilen voor dit overweldigende element. De zon komt letterlijk overal doorheen. Zelfs zware gordijnen houden het niet helemaal tegen.

Als er teveel ramen zijn, of lichtstraten in het dak, dan kan het dat er teveel licht binnenkomt waardoor je ook niet in die ruimte wilt zitten. Het Vuur eet letterlijk de energie op en dan is er niet veel meer over voor de rest van het huis. Ook vinden we een kamer die overbelicht is door kunstlicht heel erg ongezellig. Dus ook overdaad schaadt.

Balans

In het leven gaat het allemaal om het vinden van de juiste balans. Deze zoektocht naar balans kunnen we ondersteunen door balans aan te brengen in huis. De oude wijze Feng Shui masters zeiden niet voor niets “zoals je huis is, zo ben je zelf”.

De balans vinden voor goed en voldoende licht in huis is niet eenvoudig. Op elke plek in huis heeft het licht een andere functie. Wil je goed kunnen zien wat je doet, dan heb je helder licht nodig. Maar in een slaap- of zitkamer wil je ook gezellig en sfeervol licht hebben. Voor het vinden van de juiste balans is het aan te raden om samen met een Feng Shui professional en een lichtontwerper te kijken waar welk licht nodig is. Vooral de lichtontwerpers kunnen een lichtplan maken voor je huis waarin precies staat aangegeven welke lichtpunten je waar nodig hebt om de juiste sfeer te verkrijgen en te behouden.

De gastblog is geschreven door Eline Cointepas (http://www.fengshuiprofessional.nl/)

Eline is Feng Shui professional en brengt advies uit hoe je een huis optimaal kunt in richten om balans te krijgen. Ze doet dit met behulp van de duizenden jaren oude Chinese filosofie. Ze kijkt op een hele andere manier naar een huis. ”Je zou het een acupunctuur behandeling voor je huis kunnen noemen.”

Labels: