Wat maakt lampen duurzaam?

Geschreven door Debbie Mous op . Geplaatst in Verrassende lampen

gerecyclede lampenProducten kopen met het goede gevoel dat ze duurzaam en fair trade zijn; gelukkig zijn er steeds meer mensen die daar interesse in hebben! Ook bij het kopen van verlichting. Dit weekend liep ik door Utrecht en zag ik een winkel met alleen maar duurzame en fair trade spullen. Deze duurzame lamp van Otentic viel me op. Hij is gemaakt in India uit gerecycled plaatmateriaal.

Heel goed natuurlijk om gerecyclede producten te kopen, maar ik bedacht wel meteen dat je wel altijd moet blijven letten op de kwaliteit en totale duurzaamheid. Ik zie veel lampen die weliswaar heel duurzaam zijn, maar helemaal geen mooi lichteffect geven. De beperkingen van het beschikbare materiaal leiden dan tot beperkingen in het product. Deze lamp is helemaal van metaal en er schijnt daardoor geen licht naar boven.  Dat moet je wel willen.

Vergeet ook niet dat de milieu belasting van een lamp voor het overgrote deel door het energieverbruik van de lamp wordt bepaald! Je bent dus pas echt goed bezig als je hier een spaar- of LED-lamp in draait! Ik zag bovendien in dezelfde winkel een tas van gerecycled papier waar een mooi patroon op was gezeefdrukt. Zeefdrukken is niet bepaald een milieuvriendelijke techniek. Dus dat doet het gebruik van gerecycled papier aardig te niet.

Maar in het geval van deze lamp:  Als het lichteffect bevalt en je draait er de juiste peer in; een aanrader! Ik vindt m in ieder geval leuk, net als de andere lampen van dit Nederlandse merk.

Otentic emmers otentic mand

 

Wil je er een kopen? Verkoopadressen zijn te vinden via Otentic.

Meer voorbeelden van gerecyclede lampen staan op onze  Pinterest pagina

Labels:,