Duitse degelijkheid boven design

Geschreven door Chantal Hees op . Geplaatst in Interessant

Begin maart was in Arnsberg en omgeving de Lichtwoche Sauerland waar meer dan 30 verlichtingsbedrijven hun nieuwigheden lieten zien. Het leuke aan dit 2-jaarlijks terugkerend evenement is, dat in deze omgeving de meeste Duitse fabrikanten zijn gevestigd, waardoor je in een hele korte tijd alle huisshows kunt af gaan. Een leuke bijkomstigheid is dat de fabrieken ook open gesteld worden en naast het bezoek aan de showrooms het mogelijk is om ook een kijkje achter de schermen te krijgen als je wilt.

Materialen Roulette

De industriële trend die helemaal hip and happening is in Nederland, vind je bij de Duitse fabrikant niet terug. Het meest out of the box waren de lampen van hout. RVS met opaal glas is blijkbaar toch waar de Duitser van houdt. Zelfs de trendkleur zwart was maar minimaal vertegenwoordigd. De gast exposanten uit Denemarken, België en Nederland kwamen met meer spectaculaire ontwerpen. Verfijnde armaturen waar een designer aan te pas is gekomen. Tafellampen van marmer en hanglampen van beton en leren elementen.

 

Technische ontwikkelingen

Bij de Duitse Design merken zit de vernieuwing vooral in de uitdieping van de techniek. Sensoren ingebouwd in de armaturen om a la Hans Kazan de lamp te dimmen. Armaturen zo gemaakt dat ze  makkelijk uitschuifbaar en 350gr draaibaar zijn, voor die paar dagen in het jaar dat je de tafel toch wilt omdraaien.  Maar Casambi was wat de klok sloeg. Deze universele techniek gaat steeds meer toegepast worden in armaturen waardoor je geen apart domotica systeem hoeft aan te schaffen om vanuit je luie stoel toch alle armaturen te kunnen bedienen. Zelfs zo dat je door de hanglamp aan te raken de vloerlamp in de hoek kunt dimmen.

  

Al met al, als heel erg spectaculair kan ik deze “beurs” niet betitelen, maar de “Deutsche Grundlichkeit” spatte er van af. De ontwerpen zijn doordacht en technisch goed in elkaar gezet maar het wow gevoel bleef een beetje uit. Ik kijk uit naar een volgende beurs.