Designtrends in verlichting

Geschreven door De Redactie op . Geplaatst in Inspirerend

Designtrends in Verlichting van 2017

Net als vele andere interieurproducten zijn er ook in het design van lampen ieder jaar nieuwe trends te ontdekken. Lampenproducenten vervangen jaarlijks al gauw een kwart van hun collectie door nieuwe designs. Daarbij letten ze natuurlijk goed op de trends. De designtrends voor lampen worden beïnvloed door de interieurtrends. Wat zijn de belangrijkste interieurtrends in 2017, wat betekenen die voor de trends in verlichting? En welke invloed hebben technologische ontwikkelingen?

Materiaal en kleur

In het interieur van 2017 zijn de kleuren warmer en donkerder. Met een groenblauwe muur zit je boven op de trend. Geen wonder dat in de woonaccessoires het koper van de afgelopen jaren nog even blijft en zelfs is aangevuld met messing en goud. Deze kleuren komen prachtig uit voor een groenblauwe muur. De belangrijkste producten waarmee je de warmte en luxe van deze materialen in huis kunt krijgen zijn lampen. Er is veel keuze in dit jaar.

Het koud-warme contrast maakt een interieur spannend. Vorige jaren zagen we veel betonnen lampen die een mooi, koud en stoer contrast boden. In 2017 wordt veel marmer toegepast in interieurs. Je vindt het ook terug in verlichting. Als voet of zelfs als complete lamp.

Planten zijn weer terug van weggeweest. Hoe meer je er hebt, hoe beter. Deze trend wordt niet voor niets Urban Jungle genoemd. Planten worden echter niet vaak gecombineerd met verlichting, maar er zijn wel een paar voorbeelden. Zo ontwierp Roderick Vos drie jaar geleden al de Bucketlight Plantenlamp voor aan het plafond. Hij was zijn tijd ver vooruit. De Spaanse studio Goula/Figuera heeft recenter designs gemaakt waarbij ze staande lampen en planten combineren.

BucketlightViride

Vormgeving van lampen

Naast trends in interieurontwerp worden trends in verlichting ook sterk beïnvloed door ontwikkelingen in de techniek om die te maken. Er zijn een aantal technologieën die voor verrassende nieuwe oplossingen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan led en 3D printen.

Arihiro Miyake52Shapes

De afgelopen jaren is al begonnen met het vervangen van de energie slurpende gloeilamp door de veel zuinigere ledlamp. Door de ledtechnologie zijn nieuwe vormen mogelijk. Een ledlampje neemt minder ruimte in dan een peertje, waardoor er slankere ontwerpen mogelijk zijn.

Door 3D printen is het mogelijk om opgewerkte vormen te maken. Bij deze techniek wordt de lamp laagje voor laagje opgebouwd, waardoor veel vormvrijheid ontstaat. Doordat de techniek nog prijzig is voor toepassing in grotere aantallen lampen, treffen we nog niet veel exemplaren aan in de woonkamers. Maar dat is slechts een kwestie van tijd. Iets om naar uit te kijken de komende jaren!

Kijk eens op onze Pinterestpagina bij 3D geprinte lampen voor meer inspiratie.

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Flinders.

Getoonde lampen: Mushroom van Bloomingville, Bucketlight Plantenlamp van Roderick Vos, Viride van Studio Goula/ Figuera, LED lamp van Arihiro Miyake, 3D geprinte lamp van 52Shapes.

Labels: