Design of kopie?

Geschreven door Debbie Mous op . Geplaatst in Interessant

Granny Smithhouten lamp

Eigenlijk kan ik geen industrie bedenken waarin meer gekopieerd worden als de verlichtingsindustrie. Vrijwel alle succesvolle vernieuwende ontwerpen voor lampen worden wel gekopieerd.De vernieuwende ideeën komen van creatieve ontwerpers, zoals de Granny Smith lamp van Tjalle en Jasper, waarna diverse lampenleveranciers met regelmaat een vergelijkbaar model in China laten maken voor een fractie van de prijs. In veel gevallen zou je kunnen zeggen dat de designers de trend zetten en dat leveranciers daarna die stijl volgen. Maar soms is de design kopie nauwelijks van het origineel te onderscheiden.

Design en kopie

Enkele voorbeelden van nagemaakte succesvolle designs:

Graypants heeft een aantal jaren geleden de Scraplights geïntroduceerd gemaakt van gerecycled karton. Een groot succes niet alleen door het ontwerp en mooie lichteffect, maar ook door het verhaal erachter: Duurzaam en gemaakt in een sociale werkplaats. Inmiddels zijn er flink wat leveranciers van kartonnen lampen (zoals het model rechts). Altijd wel in een net iets andere vorm.

Graypants Scraplightsdesign kopie kartonnen lamp

Lamp DNA  (~ 550 euro in deze versie) is ontworpen door de Duitse designer Constantin Wortmann. Een beauty wat mij betreft.  De kopie rechts koop je voor zo’n 150 euro … en eerlijk gezegd ziet die er op een afstandje ook best goed uit.

DNA lampDesign kopie DNA lamp

Wat doe je zelf?

Het is logisch dat interieur- en lichtontwerpers altijd voor de originele designs kiezen. De kwaliteit is beter en vaak kan dat ook omdat ze meestal werken voor klanten die het zich kunnen veroorloven. Het is ook leuker en eerlijker om het origineel in huis te hebben. Maar als je budget het niet toelaat en de lamp niet midden in je huiskamer komt te hangen kan een kopie goed uitkomen. Zeker voor een lamp die je niet meer hoeft aan te raken, zoals een plafond- of wandlamp, waardoor het niet opvalt dat de kwaliteit een stuk minder is, vind ik het niet gek dat mensen soms toch voor hun portemonnaie kiezen. Ik kies liefst voor het origineel en heb veel designer lampen in huis, maar in een van onze slaapkamers hangt een kopie van DNA. Met mixed feelings.

 

 

 

Labels: